dimarts, 24 de març del 2015



L'HELIÒGRAF


Les mesures de la durada de la insolació s'efectuen per mitjà d'un heliògraf, que permet determinar la durada total de la insolació cada hora o cada dia.

"A L'heliògraf la durada de la insolació es determina concentrant els raigs solars sobre una banda constituïda per una tira de cartolina que es crema en el punt en què es forma la imatge del sol. Si la formació del focus fos feta a través d'una lupa caldria desplaçar aquesta constantment en funció de les variacions diürnes i estacionals de la posició del sol. Per evitar aquest inconvenient s'utilitza una esfera de vidre.
La banda de registre es col·loca de forma apropiada sobre un suport corbat, concèntric amb l'esfera, així els raigs solars es concentren aquesta banda.

Si el sol llueix durant tot el dia es forma sobre la banda 1 traça carbonitzada contínua. Si el sol brilla de forma intermitent, la traça cremada és discontínua. En aquest cas la durada de la insolació es determina sumant les longituds de les parts carbonitzades.

El heliògraf de Campbell - Stockes està constituït per una esfera de vidre de 10 cm de diàmetre muntada concèntricament a l'interior d'un casquet esfèric, el diàmetre és tal que els raigs solars formen un focus molt intens sobre una banda de cartolina encaixada en unes ranures del casquet."
Font: Meterologia a l'ESO









 


Un heliògraf Campbell-Stockes




                                                                                                     
                                                                                                        heliògraf Jordan (a l'esquerra) i           
heliògraf Marvin ( la dreta)